Podzim je tady
A s ním se opět mění příroda se svými plody a barvami, délka dne, ubývá sluníčka a přibývá chladu a vlhka, tím se mění i náš šatník, naše aktivity, náš jídelníček. Krásné barvy podzimu žlutá, oranžová, červená, zelená hnědá postupně přejdou do jednolité šedé. Samozřejmě se změnou venku se mění i naše pocity a nálady, více odpočíváme.
Těm smutným náladám předcházíme vědomou změnou stravování, energetickým cvičením, denními procházkami venku klidně za každého počasí.
Potřebujeme více
prohřát, proto měníme
i způsoby stravování
– omezíme na minimum nevařenou studenou stravu, zapomeneme na zmrzlinu, letní kokteily, jogurty, všechny mléčné výrobky, sladké letní moučníky, aby nedocházelo v tomto období již k zahlenění stravou. Naopak do jídelníčku přidáme více polévek – třeba i na snídani či večeři, více celozrnných kaší a nejrůznějších obilovin (rýže, jáhly, pohanka, slzovka, quina, čirok, zeleninových omáček a dalších příloh. Do jídelníčku zařadíme více prohřívajícího koření jako je zázvor, skořice, chilli papričky, kayenský pepř, křen. Ze zelenin více používáme kulatou zeleninu – celer, dýně, červená řepa, zelí, kedluben, tuřín, cibuli. Vše samozřejmě vaření, syrová zelenina by měla být opravdu jen ozdobou talíře. Pro minerály přidáváme do stravy po kouskách mořskou řasu. Do jídelníčku daleko více zařadíme luštěniny, je jich na trhu spousta, je dobré je střídat.
Neopameňte pitný režim, tělo potřebuje k běžné očistě stále stejné množství tekutin v jakékoliv roční období.
ČÁRY MÁRY V KUCHYNI
ANEB
VEČERNÍ VAŘENÍ A POSEZENÍ
pro kohokoliv
na téma
Hrátky v kuchyni –
Podzimní romance
Hokkaidó a další pěstovaná i divoká zelenina podzimu
Sami si vyzkoušíte už ve čtvrtek 29.9.2016
od 17 hodin v kanceláři DANY LUŇÁKOVÉ (www.danalunakova.cz
POZOR ZMĚNA MÍSTA!
dům s pečovatelskou službou, Okružní 20, Bruntál, 1.patro
Vzhledem k omezenému počtu účastníků je třeba
potvrdit vaši účast předem na telefonním čísle
Dany Luňákové 603 488 553, e-MAILU dana.lunakova@seznam.cz
nebo Melanie Kautzové 602 759 838, e-mailu melastar@seznam.cz
15. ročník Jablečných slavností
provoní Hostětín již 25. září 2016 -
Jablka všemi smysly - čichem, chutí, zrakem i hmatem - a ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu, čekají na vaši návštěvu.
Program Jablečné slavnosti nabízí
- návštěvníkům řemeslný jarmark,
- výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej,
- přehlídku regionálních odrůd ovoce
- Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky
- Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce
- potěší nejen ovocné koláče, ale i jehněčí bioklobásky a steaky, bioguláš, saláty a další pochutiny, speciální vegetariánské menu. Po dobrém jídle si mohou dát dobrou fairtradovou kávu v Fair trade kavárně Veronica.
- lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost. Příznivci přírodního zahradničení uvítají prohlídky ukázkové přírodní zahrady.
__________________________________________________
Tajemství dlouhého života
aneb nikdy není pozdě
Proč jedna národní skupina žije déle – a navíc zůstává mladá?
Žurnalista supěl. Nebyl úplně fit, ale přesto zkoušel držet se sportovně založenou ženou krok. Jednou jej Hulda ho vzala s sebou na svůj ranní běh – a s přehledem ho předehnala. Bylo to už tak dost trapné, že ho předběhla žena. Ale co bylo ještě horší: tato žena byla třikrát starší než on. Mohla by být nejen jeho matkou nebo babičkou, ale dokonce jeho prababičkou!
Hulda Crooks byla fenoménní. Ve skvělém věku 91 let byla natolik fit, že vystoupala na horu Fuji v Japonsku (3.776 m). Ve stejném roce vystoupala na Mount Whitney, nejvyšší horu v USA. Ještě nikdy nezdolala žena v jejím věku obě tyto hory. Horu Mount Whitney (4.421 m) pokořila již třiadvacetkrát. Když to zkoušela poprvé, bylo jí 66 let. V 72 letech vystoupala na tohoto obra dokonce dvakrát během dvou týdnů – jednou dokonce v noci! To bylo se skupinou teenagerů, kteří chtěli zažít východ slunce přímo z vrcholu hory. Podruhé byla se svými bratry Edem (75) a Chrisem (77).
„Babička Whitney“, jak jí mnohdy lidé s láskou říkali, byla tématem mnohých dokumentací v časopisech a v televizi – i díky jejím vynikajícím znalostem v oblasti zdravého stravování. Pokořila každou vyšší horu v Kalifornii, a sice ve věku, kdy jiní už čekají na smrt. Byla držitelkou osmi světových rekordů pro ženy přes 80, např. v maratonu. Také zvítězila ve své věkové kategorii v dalších velkých pouličních bězích.
„Dobré zdraví není náhoda“, říkala. „Nejde jen o stravování a fyzický trénink, ale o komplexní životní styl.“ Byla tak slavná, že po ní nazvali jeden vrchol hory (jižně od Mount Whitney): Crooks Peak. Zemřela v roce 1997 ve svém rodném městě Loma Linda, a sice ve zdatném věku 101 let.
Kupodivu není Hulda Crooks v Loma Lindě jediná, kdo ohromuje svět svou takřka neuvěřitelnou kondicí. Právě zde žije pozoruhodně mnoho stoletých lidí. Životnost určité národní skupiny v jižní Kalifornii je až o deset let vyšší než u celkového obyvatelstva
_________________________________________
Česká biopotravina 2016:
Zvítězila moderní „klasika“
Ve Štítné nad Vláří se 10. 9. 2016 uskutečnilo slavnostní předání cen vítězům 15. ročníku soutěže Česká biopotravina 2016. Toho dne byl také den otevřených faremních vrat u Nejlepšího sedláka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2016 – na ekofarmě Javorník
Stala se jím
1. Bio Trhaná paštika z přeštíka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov. Trhaná paštika se vyrábí dlouhým pečením z masa přeštických černostrakatých prasat – jejich maso je tučnější, což právě receptura vyžaduje.
2. V kategorii Biopotraviny živočišného původu byl oceněn rovněž Biohermelín z ekofarmy Javorník.
3. Vítězem kategorie Biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio.
4. Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní. Tento produkt je tažený po tři dny z vybraných kostí skotu plemene aberdeen angus a sasovských přeštíků.
5. Jako nejlepší víno bylo oceněno Rulandské šedé – výběr z hroznů 2015 od Petra Marcinčáka z Mikulova.
______________________________________
Poslední možnost využít možnosti
bio bedýnky,
které pro naší prodejnu připravuje pan Komárek z Vlaštoviček u Opavy. Zároveň si můžete zakoupit např. červené brambory na zimu.
Objednávat si můžete přímo na prodejně nebo na
e-mailu melastar@seznam.cz. _____________________________
Posílit imunitu je dobré začít již teď třeba čajem
Šípek - plod, Rosa canina
Obsahuje zejména vitamin C, který přispívá k celkovému posílení obranyschopnosti organizmu. Je silným antioxidantem a podporuje normální činnost močového a dýchacího systému, trávení a přispívá k odolnosti vůči nežádoucím mikroorganismům. Pomáhá při nachlazení a přispívá k fyzické pohodě.
Rakytník - plod, Hippophae rhamnoides
Rakytníkové plody jsou zdrojem vysokého obsahu nejrůznějších vitaminů, posilují imunitní systém a působí jako tonikum. Přispívají ke zdravé funkci sliznic a pokožky tím, že pomáhají udržovat zdravé vnitřní prostředí. Rozpouštějí hleny a doporučují se při potížích plicních, jaterních i kloubních. Dodávají energii při únavě.
Jahodník - list, Fragaria vesca
Působí mírně svíravě a užívá se zejména jako posilující prostředek při rekonvalescenci. Podporuje normální trávení a má protiprůjmové účinky. Zlepšuje metabolismus kyseliny močové a využívá se jako kloktadlo při potížích v ústní dutině či při zápachu z úst.
Ostružiník - list, Rubus fruticosus
Doplňuje vhodně směs bylin o mírně svíravé a protiprůjmové účinky. Pročišťuje trávicí a močové ústrojí, ve formě kloktadla se používá při kašli. Podporuje zdravé trávení.
Heřmánek - květ, Matricaria chamomilla
Uvolňuje křeče, má protizánětlivé a dezinfekční účinky. Díky obsaženým antioxidantům posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Bylinář J. A. Zentrich také uvádí příznivé působení při léčbě zánětů trávicího ústrojí, na streptokoky a stafylokoky, při angíně či zánětech v dutině ústní nebo hrtanu.
Meduňka - nať, Melissa officinalis
Působí zejména jako uklidňující prostředek, hlavně v oblasti trávení a srdeční činnosti. Podle J. A. Zentricha posiluje centrální nervový systém, působí sedativně, uvolňuje křeče a napětí svalstva, pomáhá při bolestech břicha, nadýmání a také při infekčních průjmových chorobách.
Fenykl - plod, Foeniculum vulgare
Uvolňuje hladké svalstvo, pomáhá při kašli a usnadňuje odkašlávání. Ulevuje při podráždění hlasivek, krku a hltanu, tlumí nadýmání a harmonizuje trávení. Podporuje detoxikaci a díky svým antioxidačním účinkům podporuje přirozenou imunitu.
Lípa - květ, Tilia cordata
Zklidňuje a podporuje relaxaci. Má antioxidační účinky, působí potopudně, močopudně, žlučopudně a protikřečově. Užívá se zejména při nachlazení, horečkách a nemocech v oblasti trávicího a močového ústrojí.
Sedmikráska - květ, Bellis perennis
Působení sedmikrásky je velmi mírné a nenápadné. Podporuje vykašlávání, působí protizánětlivě, svíravě a hojivě. Osvědčuje se při potížích močových cest a přispívá k dobrému stavu pokožky, vlasů a nehtů.
Měsíček - květ, Calendula officinalis
Příznivě ovlivňuje činnost jater a žlučníku, působí proti infekčním chorobám, pomáhá při astmatu, kašli, vnitřních zánětech. Zlepšuje činnost srdce a působí mírně sedativně. Při kloktání pomáhá na potíže v dutině ústní. Potlačuje také růst baktérií, a zlepšuje stav špatně se hojící pokožky a sliznic.