Kdo si dnes neumí najít čas na své zdraví,
možná si bude muset jednu najít čas na svou nemoc
aneb jak si udržet dobrou kondici
Pokud bychom provedli mezi lidmi anketu na téma jejich zdraví, asi bychom nenašli nikoho, kdo by chtěl být nemocný. Ne-moc nás omezuje v mnoha směrech – nemůžeme dělat co chceme, trávit čas s kým chceme, jak chceme či kde bychom si přáli, omezuje nás v vašich aktivitách, v činnostech, v naší práci, kontaktu s druhými, někdy v našem obvyklém způsobu stravování, v pohybu a někdy dokonce i v tom, abychom si koupili potřebné léky.
Přestože nový rok láká k hodnocení a novým předsevzetím, je nám jaro energeticky více blíže k tomu, abychom zvládli jakoukoliv změnu či výzvu v našem životě. Představuje totiž jakýsi začátek – pučení, rašení, růst, rozkvět.
Bez ohledu na náš věk zkusme se právě teď rozhodnout pro jakýkoliv nový start našeho ozdravění a popřemýšlet, co můžeme udělat sami pro sebe, abychom se každým dnem cítili lépe a lépe – nejen po těle tedy fyzicky, ale i vnitřně na duši.
Život a vývoj jdou stále dál a dál. Zkusme využít všech možných prostředků, které nám současná doba nabízí k tomu, abychom zlepšovali nejen životy své, ale i životy okolo nás. Hledejme chvíli pro sebe, vnímání svých pocitů, choďme více do lesů či zkrášlujme naše zahrádky, vařme z kvalitních potravin, pobývejme s našimi skutečnými přáteli či rodinou, více se hýbejme, protahujme, posilujme a cvičme, podporujme jakékoliv přírodní směry – léčby, stavění, zahradkaření, stravování….získáme tím větší sílu cokoli zvládnout a být skutečně sami sebou. Naučme se být skutečně vděčni - za svůj život teď a tady.
Vzhledem k tomu, že čas se nedá zastavit, buď budeme vědomě pracovat sami na sobě a cokoli neustále zlepšovat nebo budeme pomalu chátrat.
Jaro se svými změnami je v plném proudu
Ano, jaro je v plném proudu, i když teplota venku tomu vždy neodpovídá. Vše prochází novými vibracemi, silnými stoupajícími energiemi, přibývá zpěvu ptáků, vše se probouzí a pučí. Barvou jara je zelená, která se hojně objevuje v přírodě. Dle tradiční čínské medicíny je elementem jara dřevo, které symbolizuje počátek něčeho nového, nový start, změnu. Pokud chceme něco ve svém životě změnit, jsou na to na jaře skvělé podmínky, dokonce i my máme dostatek sil se do nových věcí pustit.
Jak se nejlépe stravovat v období jara?
Játra i žlučník milují kyselé a zelené potraviny. Například jablečný ocet, citron, či mladé rostlinky a saláty. Výbornou volbou pro jarní stravování proto budou kyselé ovoce, octové zálivky, klíčky, mladé výhonky, saláty, čerstvé bylinky. Je dobré játra a žlučník zbytečně nezatěžovat, proto vynechejme smažená a tučná jídla, omezme maso a mléčné výrobky, aby se mohlo tělo přirozeně vyčistit. Je možné do stravy zařadit kysané kefíry, nejlépe v bio kvalitě. Z ořechů jsou nejvhodnější mandle, ze semínek lněná a dýňová. Zelenina se zařazuje postupně tak, jak se sklízí v přírodě. Začátkem jara by měl být její největší podíl zastoupen kvašenou zeleninou, především kysaným zelím, pickles či kimchi, patří na každý talíř. Následně můžeme zařadit ředkvičky, jarní cibulku, saláty, kedlubny, šťovík. Na hotová jídla sypte klíčky a mladé výhonky rostlin.
Pro podporu přirozené detoxikace jsou výborné mořské a sladkovodní řasy – nori, dulse, wakame, hijiki, kombu, chlorella, spirulina.
Snídaně by měly zůstat nadále teplé stejně jako v zimě. Ideální jsou bylinkové a zeleninové polévky, obilné kaše s ovocem a kyselejší nákypy.
Obědy a večeře je lepší mít také teplé, krátce vařené či dušené. Syrovou zeleninu přidáváme tak jak venku přibývá sluníčko.
Pitný režim jara
Játrům i žlučníku udělá dobře sklenice vlažné vody s citronem hned po ránu. Můžete ji nahradit sklenicí mladého ječmene, pšenice či citrusové šťávy. Nápoje by měly být stále teplejší, než je teplota těla. V tomto přechodném období jste pořád hodně náchylní na nachlazení. Výborné jsou bylinkové čaje, jablečné mošty, třešňová šťáva, šťáva z mladého ječmene, vincentka, kombucha a veškeré fermentované nápoje. Bylinky přispívající k detoxikaci a posílení jater jsou potočnice, pampeliška, kořen lopuchu, čekanka, kopřiva a máta. Muži mohou přidat i ostropestřec mariánský nebo kotvičník. Můžete připravovat i ovocné čaje z šípků, rakytníku a pupenů ovocných keříků.
Jelikož na jaře vládnou játra, jež nejvíce zodpovídají za trávení alkoholu, budou také alkoholem v tomto období více zatěžována. Proto se vhodné alkohol na jaře zcela vynechat.
_____________________________
Čočkové sušenky BIOLINIE - novinka
Společnost PRO-BIO uvádla na domácí trh novinku: bezlepkové sušenky z čočky.
Sušenky jsou přirozeně bezlepkové z vlastní bio mouky namleté v bezlepkovém mlýně ve Starém Městě. Jsou vyrobeny bez palmového oleje, zlepšujících přípravků, fosfátových kypřicích prášků a náhražek. Mouka z červené čočky je doplněná kokosem, čokokapičkami a vanilkovým aroma. Sušenky jsou navíc v akci Velikonoční bio košík.
Pudink rýžový se skořicí a jablkem bezlepkový či s agónií a chia semínky - novinka
Dobrou svačinu či dezert navíc bezlepkový a v bio kvalitě připravíte z novinek firmy Amylon.
Puding s arónií a chia semínky nebo voňavý se skořicí a jablky. Je už na vás, zda si jej připravíte do kravského mléka, rostlinného nápoje či ovocného pyré.
________________________________________________________
Protiparazitální balíček firmy JUKL
– na prodejně nově
Představuje komplexní balíček pro vyhoštění a likvidaci vnitřních parazitů a na celkové vyčištění organismu
Obsahuje:
PELYNĚK tablety, HŘEBÍČEK tablety, OŘEŠÁK ČERNÝ tinktura, SLEZINA bylinný čaj
Bližší informace najdete v příbalovém letáku.
________________________________________________________
Další bezmasé novinky letošního jara
___________________________
Čáry máry v kuchyni již 27.4.2017
_____________________________
Máte možnost využít poslední týden akcí
Velikonoční biokošík a jarní akce Country life
_________________________________
Stop reklamám na nezdravé potraviny pro děti
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí v Evropě nadváhou nebo obezitou jedno ze tří dětí ve věku 11 let.
Evropská komise a členské státy proto odsouhlasili návrh, který má omezit reklamu na nezdravé potraviny určené dětem, a to v televizi i na internetových videoportálech, jako je YouTube. Přísnější pravidla mají za cíl zastavit nárůst dětské obezity do roku 2020.