Plněná tortilla
Náplň do tortilly1: Na rostlinném oleji osmahneme cibulku, rozetřený česnek, paprika a rajčata se špetkou himalájské soli a provensálským kořením, po chvilce přidáme jemně nakrájené marinované tofu a ještě krátce prohřejeme.
Nápň do tortilly 2: Na rostlinném oleji osmahneme cibuli, jemně nakrájené čerstvé zelí, nastrouhanou mrkev a nastrouhanou petržel s mořskou solí a kořením garam masala. Po chvilkce pořidáme seitan nakrájený na nudličky a nechámne ještě krátce podusit. Teplými směsi plníme lehce osmahlé tortilly na rostlinném oleji.
Tortilly lze koupit jako polotovar nebo připravit z celozrnné mouky, vody, rostlinného oleje a mořské soli. Po vypracování těsta vyválíme placky a lehce osmahneme na rostlinném oleji z obou stran.
Přesnídávka z červených jeřabin a jablek
V hrnci rozdusíme 10 minut nakrájená umytá jablka a opláchlé jedlé červené jeřabilny. Po rozvaření krátce rozmixujeme a přepasírujeme přes sítko. Pijeme naředěné s vodou nebo jíme jako přesnídávku s piškotem.
Jeřabiny sladkoplodého jeřábu jsou zdravé a lahodné
Jeřáb je krásný strom, jehož oranžové plody milují ptáci. I pro nás jsou velmi zdravé, ale příliš trpké.
Kolem roku 1820 v okolí malé obce Ostružná na severní Moravě ochutnali pastevci ovcí pár zralých jeřabin lahodné, sladkokyselé chuti jen s nepatrnou příchutí trpkostiPrávě v Osružné začala slavná pouť mutace jeřábu ptačího, kterou botanici nazvali jeřáb sladkoplodý moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Od původního jeřábu ptačího se kromě chuti snadno rozliší zoubkováním listů:
- Listy původního druhu jsou celokrajově zoubkované.
- U sladkoplodého dosahuje zoubkování jen do horní poloviny listu.
Co ukrývají oranžové plody?
Plody – malvičky – jsou neobyčejně bohaté na vitamin C (až 200 mg), karoteny, cukry, organické kyseliny, pektinové látky a zvláště velmi cenný rutin.
Léčivé účinky plodů i listů se uplatňují při poruchách močového ústrojí (mají močopudné účinky), samotné plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Všichni diabetici znají důležitou náhražku za řepný cukr, sladidlo Sorbit, extrahované právě z plodů jeřábu. Jeřabiny jsou tedy ovocem vhodným i pro diabetiky.
Jak jeřabiny sklízet a zpracovávat?
Plody sklízíme co nejpozději, až po změknutí malviček, koncem srpna a v září. Pak teprve budou vyzrálé a sladké, a také nejhodnotnější co do obsahových látek.
V domácnosti připravujeme z malviček sladkoplodého jeřábu výtečné kompoty úspěšně zastupující brusinky. Zavařovat je můžeme i v kombinaci s hruškami nebo s jablky, čímž kompoty získají zvláštní nenapodobitelnou příchuť.
Z jeřabin lze připravit i chutné marmelády, džemy, chutney, přesnídávky, mošty, pasty a známou pálenku „jeřabinku“.
Kdo chce využít všechny vitamíny beze ztráty, může si jako zdravý elixír dopřát hrst jeřabin rozmačkaných s medem a kupříkladu jogurtem, který výraznou, až ostrou chuť zjemní.