Jdi na obsah Jdi na menu
 

17. 7. 2024

 

Recept na nejen neděli - oregánový olej

 

oregano-2.jpg

Dobromysl neboli oregáno je bylina typická pro středomořskou kuchyni. Přes léto načerpá množství krásné sluneční energie.  Sušená se používá k přípravě nálevů nebo jako koření do jídla - třeba na pizzu. Můžeme si ji ale naložit do olivového oleje a používat ve studené kuchyni k výrobě dresinků nebo na saláty.  Má ale i zdravotní účinky - harmonizuje naši psychiku a usnadňuje trávení. Známé jsou protiplísňové, antimikrobiální a antivirální účinky oregánového oleje.

 

Můžeme jej  používat vnitřněoregano.jpg

- při nachlazení a chřipce nebo při potížích způsobených viry a bakteriemi
- při respiračních potížích
- při průjmu, střevních a zažívacích  potížích, kolitidě a plynatosti

- celkově posiluje imunitu

 

Má ale i vnější použití
 - vhodný na nehty postižené plísní -  vmasírujte do nich olej.

-  zklidnění  místa po  štípnutí hmyzem.

- na podrážděnou pokožku, v kosmetice

- k promasírování bolestivých a ztuhlých  svalů

 

Oregánový olej si můžeme připravit také doma. oreganovy-olej.jpg

Po otrhání bylinu  propláchneme vodou, necháme oschnout a vylézt broučky. Natrháme květy o drobné lístky oragána, vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme kvalitním olivovým olejem. Necháme stát 14 dní, poté olej přecedíme a přelijeme do čistých sklenic a uskladníme na tmavém chladném místě. Takto vydrží až rok.