Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Makové mléko

 

Suroviny: mák, špetka soli, datle.

mik.jpg

Mák propláchneme ve vodě a přes noc namočíme. Poměr máku a vody je 1:4 až 1:8, čím méně vody, tím smetanovější chuť má výsledné mléko. Ráno přidáme špetku soli a rozmixujeme. Nakonec přecedíme přes cedník a použijeme. Pro lahodnější chuť můžeme do mléka přidat pár kousku datlí.

 

Mák propláchneme ve vodě a přes noc namočíme. Poměr máku a vody je 1:4 až 1:8, čím méně vody, tím smetanovější chuť má výsledné mléko. Ráno přidáme špetku soli a rozmixujeme. Nakonec přecedíme přes cedník a použijeme. Pro lahodnější chuť můžeme do mléka přidat pár kousku datlí.

 

Mák samotný je bohatým zdrojem vápníku, zinku, železa a hořčíku. Makové mléko můžeme použít přímo k pití, pro výrobu kokteilů nebo jej použít v teplé kuchyni při výrobě dezertů nebo moučníků. V lednici vydrží 2-3 dny. Mléko můžeme vyrobit z máku nemletého i mletého. Zbylou makovou hmotu můžeme použít při výrobě dezertů nebo pro pečení.

 

V naší prodejně můžete zakoupit místní mák pěstovaný na Opavsku.