Taštičky a pirohy na slano i sladko
(vaření ze 7.2.2013)
Taštičky s hlívou a brynzovou omáčkou
Složení: 1 kg špaldové polohrubé mouky, 2 domácí vejce, 1 tvaroh, ¾ l vody, l lžičky mořské soli
Náplň: cibule kmín, sůl, hlíva
Studená omáčka: kysaná smetana, vegeta wurzel, brynza – pokud vám zůstalo trochu podušené hlívy s cibulkou tak I tato)
V míse rozmícháme tvaroh s vejci, sůl a vodu v jednolitou hmotu a přisypeme 1 kg mouky. Poté zpracujeme vláčné těsto.Rozdělíme si jej na 4 díly a postupně vyválíme, vykrajujeme malá kolečka. Na kolečka dáváme pomocí dvou lžiček náplň, přikryjeme dalším kolečkem a okraje zamáčkneme vidličkou. Pirožky si postupně klademe na plech.
Vaříme je ve vroucí osolené vodě přibližně 5 – 10 minut. Můžeme je take dát zamrazit a použít v době, kdy nás “tlačí” čas. Z 1 kg mouky je přibližně 60 ks pirožků.
Jiná variant náplně: 2 ks brokolicová pomazánka, 1 ks kořeněné tofu, česnek
Náplň: tofu v misce rozmačkáme vidličkou, přidáme rozetřený česnek a 2 ks brokolicové paštiky a dobře promícháme.
Taštičky ovšem můžeme připravit v mnoha variantách. Na sladko plněné tvarohem, povidly, ořechovou nebo makovou náplní a posypat tvrdým domácím tvarohem nebo skořicí nebo mákem. Můžeme k nim připravit také livoboulnou studenou ovocnou omáčku.
Na slano taštičky můžeme kromě hlívy plnit brynzou, špenátem, tofu sýrem, příznivci masových jídel mletým masem. Dle příchutě opět můžeme volit různé varianty omáček - houbová, rajská, koprová, brynzová nebo k nim servírovat špenát, zelí nebo jen tak posypat tvrdým sýrem s cibulkou.