Zelený nápoj - vhodný pro očistau těla, půst i zdraví
V čistém prostředí si natrhejte divoké byliny (kopřivu, pampelišku, žebříček, bršlici, jetel, sedmikrásky…), opláchněte je, nakrájejte na menší kousky, vložte do mixéru a zalijte vodou. Krátce rozmixujte a nechejte stát, následně přes sítko přeceďte. Tento zelený nápoj plný živin a chlorofylu popíjejte po doušcích během dne. Pro zpestření chutě si k bylinám můžete přidat několik lístků máty.
.
Quina s cizrnou a zeleninou
Suroviny: bílá, červená a černá quina, olivový olej, mořská sůl, cibule, pórek, česnek, mrkev, petržel, celer, cuketa, chřest, loupaná rajčata v plechovce, cizrna v plechovce, umeocet, pískavice řecké seno, bambova sůl, černá sůl
Quinu na chvíli namočíme ve vodě a následně dobře propláchneme. Pak vaříme se lžičkou olivového oleje a zeleninovým bujónem. Mezitím si připravíme zeleninu – na rozehřátý olej vložíme připravenou zeleninu (piek, nakrájený česnek, mrkev, petržel, celer, kostky cukety a kolečka chřestu) a vše dobře orestujeme. Zeleninu krájíme na větší kousky – kořenovou necháváme v plátcích, protože quina je drobná, abychom neměli z jídla kaši.
Do orestované zeleniny přidáme černou sůl, pískavici řecké seno a umeocet. Nakonec připravenou cizrnu s loupanými rajčaty. Vše necháme krátce prohřát, aby chřest zůstal stále krásně křupavý a nebyl rozvařený. Na nakonec smícháme zeleninu s uvařenou quinou.
Talíř dozdobíme tatarskou omáčkou, jarními klíčky slunečnice a naklíčenou řeřichou, picles salátem, jarním salátem z čerstvé zeleniny a divokých bylin
Jarní salát
Suroviny: ledový salát, mrkev, celer, petržel nať, trocha ptačince a kopřiv, jarní cibulka, červená kápie, olivový olej, bambova sůl, citrónová šťáva
Zeleninu s divokými bylinami drobně nakrájíme, zakapeme olivovým olejem, citrónovou šťávou, wurzel kořením a trochou agáve sirupu. Dobře promícháme.
Picles
Nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a zelí na drobné proužky prosypeme mořskou solí, chvíli pomačkáme a necháme fermentovat 4 dny. Takto připravený salát je velmi dobře stravitelný a posilující.
Jarní dezert
Suroviny: Quina, brusinky, jablečný puding, třtinový cukr dar, jablečný mošt, tvaroh, natural tofu, lněný olej, ghee máslo, agáve sirup, strouhaný perník, čerstvé borůvky a jahody, loupané konopné semínko, bezlepkové sušenky
Uvařenou quinu smícháme s brusinkami a trochou agáve sirupu. Uvaříme rýžový jablečný puding v moštu a osladíme trochou dark třtinového cukru. Z pudingu vytvoříme další vrstvu. Tu přikryjeme čerstvými borůvkami. Na ní připravíme další vrstvu z tvarohu a lněného oleje (dobře vyšleháme tvaroh, natural tofu, 2 lžíce ghee másla, 2 lžíce lněného oleje a 6 lžíc agáve sirupu). Nakonec nasypeme trochu strouhaného perníku, nakrájíme čerstvé jahody a posypeme loupaným konopným semínkem. Dozdobíme bezlepkovou sušenkou