Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Čaj bancha

 

  Do konvičky vložíme lžíci bacha čaje a zalijeme vroucí vodou. Po vypití můžeme přidat opět trochu čaje a zalít vodou. Postup se opakuje tak dlouho, až čaj už je jen slabě obarvený (resp.do výšky 2,5 cm čaje).

 

Miso polévka


Suroviny: řasa wakame, sezónní zelenina (mrkev, petržel, pórek, několik listů zelí), jarní cibulka, špetka čerstvého zázvoru, miso pasta, čerstvé natě, kuzu, voda

Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do vařící vody, po chvíli také zeleninové rozdrcené tofu. Vaříme na mírném ohni pět až deset minut podle velikosti zeleniny, aby nebyla zelenina ani tvrdá ale ani rozvařená. V hrnku rozmícháme lžičku kuzu prášku, vlijeme do polívky  a necháme ještě minutu projít varem. Dále v rozmícháme lžičku miso pasty, vlijeme do polévky, ale již nevaříme. Na závěr přidáme jemně nakrájenou petržel nebo pažitku a trochu jemně nakrájeného zázvoru.

dsc07613.jpg

.
Sushi

 

Suroviny: nory řasa na sushi, sushi rýže, umeocet, shoyu omáčka, tofu s chilli, uzené tofu, kyselá okurka, mrkev, zelená petrželka, červená kápie,  černý sezam, podložka na výrobu sushi, shoyu omáčka

Rýži sushi propláchneme ve studené vodě a dáme vařit v poměru 1:2. Mezitím si připravíme zeleninu – červenou kápii a mrkev nakrájíme na jemné proužky a dáme krátce povařit do trochy vody za účelem změknutí. Na talířek si nachystáme další pochutiny jako je na proužky jemně nakrájený kyselý okurek a uzené tofu. Na podložku rozprostřeme nori řasu lesklou stranou dolů, rozetřeme na ní vychladlou rýží se lžičkou umeocta, tofu s chilli, zelenou petrželkou a černým sezamem, přidáme proužky zeleniny, trochu wasabi pasty  a vše zamotáme pomocí podložky pevně do roličky. Nakonec nakrájíme a podáváme se sojovou omáčkou a wasabi křenem. 

dsc07598.jpg

 

Jahelný dezert s čokoládovým přelivem

 

Suroviny:  jáhly, mořská sůl, ghí, sezamový olej, sladovit, kakaový prášek (může být i karob), obilná káva, namleté různé ořechy, rostlinné mléko, kukuřičný škrob, pomleté ořechy, naklíčená slunečnice

Jáhly dvakrát spaříme, osolíme, zalijeme vodou a necháme uvařit do měkka.  Nakonec přidáme ghí, které se v teplých jáhlech dobře rozpustí. Mezitím zahřejeme olej, na něm zpěníme sladovit, přidáme tekutou směs (obilná káva, kakao, obilné mléko), vše necháme projít varem spolu s rozmíchaným kukuřičným škrobem. V misce  jáhly posypeme naklíčenou slunečnicí, zalijeme vše čokoládovým přelivem a dozdobíme ořechy.

 

dsc07586.jpg