Vyzkoušejte umešvestky a umeocet
– zázrak pro naše zdraví a součást nejen jarní detoxikace
Pochází z japonské kuchyně, u nás jsou známé díky makrobiotice. V naší kuchyni se využívají především pro své léčivé vlastnosti.
Ve skutečnosti jsou to dva pomocníci v jednom. Umeocet dokáže nejen okyselit, ale také osolit a tak se výborně hodí k přípravě všech jídel,
kterým potřebujete dodat slano-kyselou chuť. Svou povahou patří k zásaditým potravinám, což znamená, že neutralizují kyselé prostředí.
Co je umeocet?
- tradiční japonská specialita, vyrobena přírodní cestou, vzniká jako „odpadní
produkt” při procesu fermentace švestiček umeboshi
Kde jej mohu použít?
- můžete jej použít pro osvěžení např. v létě místo sirupu naředěný vodou
- aktivuje metabolismus, ulevuje při trávicích potížích a při pálení žáhy – pomáhá lžička umeocta rozmíchaná ve sklenici vody
- ideální pro přípravu zálivek, dresinků, na výrobu pickles, skvěle se hodí například do čočky na kyselo nebo kulajdy
- je zásaditý, takže při jakékoliv únavě, po nemoci, po opici