Regionální potravina - mák modrý z letošní sklizně
V naší zemi má pěstování máku svou dlouhou tradici podobně jako na Slovensku a v Rakousku. Jeho semena do naší země pravděpodobně přinesli již 6.st. př.n.l. Keltové.
Česko drží řadu let světové prvenství jak v produkci potravinářského máku, tak také v jeho spotřebě. V řadě zemí je pěstování máku a jeho používání v gastronomii dokonce zakázáno.
Jeho nejběžnější použití je v potravinářství v podobě makové náplně, lisuje se z něj olej. V minulosti se mák používal jako léčivo pro podporu činnosti srdce, snižování krevního tlaku, posílení činnosti mozku a zlepšení paměti. Semínka máku mají příznivý nutriční obsah esenciálních mastných kyselin, vápníku, zinku a železa.
Existuje na 100 odrůd máku, nejznámější jsou mák vlčí, setý, bělokvětý a mák modrý, mák farmaceutický (má vyšší obsah morfinových alkaloidů, u nás se nepěstuje).
V roce 2021 byl český modrý mák zaregistrován jako chráněné zeměpisné označení (CHZO), a používání tohoto pojmenování je tak velmi striktně hlídáno. Modrý mák má charakteristickou modrou barvu květů a je považován za jednu z nejkvalitnějších odrůd máku na světě.