Jdi na obsah Jdi na menu
 

6. 3. 2024

Co je a proč pít Matcha časj -  NYNÍ V AKCI 

 

zastineni-fuji.jpgMatcha se rodí ze tmy
Matcha roste pouze na zastíněných polích.Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínicí technika zabrání až 90 % slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě, kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. Zakrytím keřů čajovníku během určité části vegetačního období se docílí tenčích a chutnějších lístků s vyšším obsahem chlorofylu. Zachovávají si rovněž více nutričních benefitů.

 

Matcha je silný antioxidant
Antioxidanty jsou velice prospěšné látky, které se přirozeně objevují v zeleném čaji. Pomáhají tělu zbavit se škodlivých chemických látek. Podle nedávné studie doktora Davida J. Weisse a doktora Christophera R. Andertona se potvrdilo, že v čaji matcha je enormně vyšší podíl antioxidantů než v jiných potravinách, o 25% více  antioxidantů, než běžné čaje (doloženo studiemi) a zhruba 137x více antioxidantů, než v běžném zeleném čaji (opět doloženo studiemi).

 

Matcha obsahuje   L-theanin
Čaj je jediná rostlina, která jej přirozeně produkuje. L-Theanin je unikátní látka podporující dobrou náladu, alfa vlny a soustředěnost. I proto je čaj matcha často vyhledáván studenty a lidmi s náročným povoláním, kteří jsou schopni zůstat podstatně déle soustředění, než za běžného stavu (opět doloženo studiemi).

 

matcha_hot-1784x2048.jpgMatcha Tea navozuje pocit klidu
Přítomnost aminokyseliny L-theanin v lístcích použitých k výrobě zeleného čaje matcha stimuluje produkci alfa vln v mozku, čímž navozuje pocity klidu a uvolnění bez pocitu ospalosti.

 

Posiluje paměť a koncentrac-i
L-theanin produkuje hormony jako dopamin a serotonin, které zlepšují náladu, posilují paměť a podporují lepší koncentraci.

 

Pomáhá spalovat kalorie

Zelený čaj matcha umí nabudit metabolismus a pomoci při spalování přebytečného tělesného tuku asi o polovinu rychleji, než je běžné. A to bez negativních vedlejších účinků, jako je zrychlený srdeční tep a vysoký krevní tlak.

 

Vyplavue toxické látky z těla
 Proces výroby zeleného čaje matcha z rostliny Camellia sinensisvyžaduje zastínění lístků před slunečním světlem, čímž se v nich zvýšíprodukce chlorofylu. Výsledný vysoký obsah chlorofylu dodává tomuto čaji jeho krásně jasnou zelenou barvu, ale rovněž z nějdělá silný antioxidační prostředek, který má schopnost „vypláchnout“ z těla těžké kovy a chemické toxiny.

 

hp-matcha.pngDodává energii
Díky unikátní kombinaci aminokyselin a kofeinu je matcha pro tělo šetrnější než káva nebo energetické nápoje. Kofein v matcha se navíc uvolňuje postupně až šest hodin, takže vás nečeká žádný výkyv jako u kávy nebo energetických nápojů. 

Naopak pokud nemáte v plánu strávit celou noc učením, doháněním restů či nočním cestování, doporučujeme pít poslední šálek zhruba 5 hodin před spánkem. Jinak budete mít problém s usínáním.

 

Pomáhá správné funkci imunitního systému
Katechiny nacházející se v tomto čaji mohou podpořit fungování imunitního systému. Jeden šálek zeleného čaje matcha poskytne dostatečné množství živin, jako jsou draslík, vitamíny A a C, železo, bílkoviny a vápník