Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Proteiny v našem jídelníčku

 

Proteiny neboli bílkoviny jsou základní stavebním prvkem našeho těla. Spolu s tuky a sacharidy tvoří základní makroživiny.

V těle se rozkládají na jednoduché aminokyseliny a dále se syntetizují  na jiné bílkoviny podle aktuální potřeby těla.  V našem těle se běžně vyskytuje 20 druhů, 8 z nich jsou esenciální, tělo si je nedovede samo vytvořit, potřebujeme je přijímat stravou.

 

Bílkoviny najdeme je v mase, mléčných výrobcích, vejcích, luštěninách, oříšcích a semenech, v malém množství v obilovinách. Denní doporučená dávka bílkovin je 1,6 - 2,2 g/1 kg tělesné váhy (nejlépe v každém jídle cca 30%), přičemž větší spotřebu mají sportovci, těhotné a kojící ženy a starší lidé.

 

Starší lidé patří k rizikovým skupinám, protože celkově přijímají menší množství stravy a často upřednostňují sacharidy, které jsou pro ně  stravitelnější díky omezené funkci chrupu ve vyšším věku. Problém s nedostatkem mohou mít také vegetariáni, kteří konzumují omezené množství potravin bílkovinné povahy, a to hlavně těch bílkovin, které patří k plnohodnotným komplexním bílkovinám. Potřebují kombinovat luštěniny a obilovinu dohromady.

 

         talir-s-bilkovinou.jpgJaký je podíl bílkovin ve vaší stravě?                                                        

   Tvoří 30% bílkovin  každý  talíř, který sníte?                                    

Vše začíná již u našeho  nakupování.

 

Pokud nakupujete většinou na jednom místě - např.supermarket, jednoduchou kontrolou může být pohled do vašeho nákupního košíků.

 

Tvoří jej opravdu ze 30% bílkoviny?

Ovoce a zeleniny by v něm mělo být až 50%, 

protože část tvoří po oloupání a oškrábání odpad. 

Neustále nutkání něco pojídat po jídle nebo mezi jídly              

může být dán nedostatkem bílkovin v našem jídelníčku. 

 

img_20250128_112052_502.jpg

 

Energie, kterou získáme ze sacharidů, nás tolik nezasytí a brzy vnímáme opět  potřebu zase něco konzumovat. Nedostatek bílkovin se časem projeví i na našem těle a to úbytkem svalové hmoty, ale také zpomalením růstu, únavou, psychickými poruchami, špatně se hojícími ranami, oslabenou funkcí pohlavních žláz, otoky, špatnou regeneraci organismu

 

Jednoduchou možností, jak podíl bílkovin zvýšit je přidávat samotný proteinový prášek k naší stravě do kaší, smooti, při pečení nebo do pomazánek.

 

Pokud jste si uvědomili nedostatek bílkovin ve vašem jídelníčku a jste připraveni toto změnit, odezní únava, občasné bolesti či nemoci, jakákoliv ranka se velice rychle zhojí a sami pocítíte příval energie.

Nestojí to za to? Odpověď znáte jenom vy ;-) ;D